Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο είναι ένα αέριο μείγμα υδρογονανθράκων που εξορύσσεται από υπόγειες κοιλότητες.

Εξαιτίας των ιδιοτήτων του, υπερέχει έναντι των υπολοίπων πρωτογενών μορφών ενέργειας και για τον λόγο αυτό, αποτελεί βασική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα, θεωρείται το καύσιμο του 21ου αιώνα και συγχρόνως γέφυρα μετάβασης από τις συμβατικές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του τρίπτυχου “Περιβάλλον, Κοινωνία, Οικονομία” που αποτελεί αναγκαίο συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Γιατί υπερέχει:

  • Επιτυγχάνει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση από όλα τα άλλα καύσιμα σε όλους τους τομείς της παραγωγής, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
  • Είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον, καθώς επιβαρύνει κατά τουλάχιστον 38% λιγότερο από τον άνθρακα, 28% λιγότερο από το μαζούτ και 24% από το πετρέλαιο ντίζελ.
  • Παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, ευκολία χρήσης και διαχείρισης σε σχέση με τα άλλα καύσιμα, τόσο στις οικιακές όσο και στις εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές.

Το φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε πολλές από τις καθημερινές χρήσεις κάθε σπιτιού, με σημαντικά οφέλη, όπως οικονομία, ευκολία στη χρήση, καθαριότητα και εξοικονόμηση χώρου, μειωμένο κόστος συντήρησης συσκευών, ακρίβεια στη μέτρηση και χρέωση μετά την κατανάλωση, φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Επιγραμματικά, το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

  • Αυτόνομη θέρμανση διαμερίσματος ή μονοκατοικίας
  • Κεντρική θέρμανση πολυκατοικίας
  • Παροχή ζεστού νερού
  • Μαγείρεμα
  • Κλιματισμό

Με χρήσεις και εφαρμογές που εκτείνονται σε φάσμα που περιλαμβάνει θέρμανση, μαγείρεμα και ψήσιμο, παραγωγή ζεστού νερού, κλιματισμό και ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί μια πρώτης τάξης λύση και για τις καθημερινές ανάγκες πληθώρας εμπόρων και επαγγελματιών. Έτσι, σειρά επιχειρήσεων όπως αρτοποιεία, εστιατόρια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, στεγνοκαθαριστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων με φούρνους βαφής και πολλές ακόμα, μπορούν να βασιστούν στο φυσικό αέριο για αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία.

Επιπλέον μονάδες μεγάλης κλίμακας, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεγάλα κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κολυμβητήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμπιέσουν σημαντικά τα κόστη τους, χάρη στη χρήση φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο στη βιομηχανία προσφέρει αυξημένη απόδοση με σημαντικά λιγότερες εκπομπές ρύπων, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας και στην αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας, άρα και της ποιότητας των τελικών προϊόντων.

Το φυσικό αέριο προορίζεται για θερμική και χημική χρήση και σε συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ), τα οποία μπορούν να παράγουν ταυτόχρονα αξιοποιήσιμη ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θερμική χρήση όσο και για ψύξη ή κλιματισμό.

Σήμερα, εκατοντάδες μικρές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, κυρίως στους κλάδους της μεταλλουργίας, της υφαντουργίας, των τροφίμων, της κεραμουργίας, των πετρελαιοειδών, της χαρτοποιίας και των θερμοκηπίων, έχουν εντάξει στο φυσικό αέριο στην παραγωγική τους διαδικασία.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ελληνικα
//]]>